Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Pensioen meenemen

Heeft u pensioen opgebouwd bij een andere werkgever? Dan kunt u dit pensioen meenemen naar Bpf HiBiN. Dat heet waardeoverdracht.

Kunnen we u helpen?
We staan elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.
In dit artikel

Nieuwe baan: pensioen meenemen?

Begint u aan een nieuwe baan in een nieuwe branche? Dan gaat u pensioen opbouwen in een nieuwe pensioenregeling. U kunt er dan voor kiezen om uw oude pensioen mee te nemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Dat werkt heel eenvoudig. U vraagt waardeoverdracht aan en u krijgt dan van uw pensioenfonds een offerte. U beslist zelf of u die accepteert.

Waardeoverdracht is niet altijd gunstig. Soms is het beter om uw pensioen bij uw oude pensioenfonds achter te laten. Zorg dus dat u weet of het interessant is. We helpen u daar graag bij.

Waardeoverdracht kan niet altijd

Waardeoverdracht kan alleen het pensioenfonds er financieel goed voor staat. Dat is te zien aan de beleidsdekkingsgraad. Is die hoger dan 100%? Dan kunnen we uw aanvraag verwerken.

Is onze beleidsdekkingsgraad lager 100%? Dan is er een dekkingstekort. We mogen dan niet meewerken aan waardeoverdracht. Op zo’n moment ‘parkeren’ we uw aanvraag. U krijgt dan een bericht dat we uw waardeoverdracht tijdelijk niet kunnen verwerken. Komt de beleidsdekkingsgraad weer boven de wettelijke grens van 100%? Dan voeren we uw waardeoverdracht alsnog uit. U hoeft ons dat niet opnieuw te vragen.

Wilt u dus uw pensioen meenemen? Dan kunt u dat altijd bij ons aanvragen. Ook als de beleidsdekkingsgraad lager dan 100% is.

Niet alle opgebouwde pensioenaanspraken kunt u meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Bent u vóór 1 januari 2015 al van baan gewisseld en heeft u toen niet gekozen voor waardeoverdracht? Dan mag u dat pensioen helaas niet meer meenemen. Dat had binnen 6 maanden na uw uitdiensttreding moeten gebeuren.

Kleine pensioenen

Kleine pensioenen gaan automatisch mee

Heeft u een pensioen dat hoger dan € 2 bruto per jaar is, maar lager dan € 594,89 (in 2023)? Dan noemen we dat een ‘klein pensioen’. In het verleden konden mensen zulke pensioenen afkopen. Vandaag de dag kan dat niet meer. Deze pensioenen verhuizen namelijk automatisch mee naar het nieuwe pensioenfonds als u van baan verandert. U hoeft dat dus niet aan te vragen of er toestemming voor te geven. Wel zo makkelijk.

Hele kleine pensioenen vervallen

Heeft u een pensioen dat lager dan € 2 bruto per jaar is? Zulke hele kleine pensioenen vervallen sinds 1 januari 2019. Dat is omdat de omdat de administratiekosten voor deze pensioenen in verhouding erg hoog zijn.

Is waardeoverdracht voor mij interessant?

Wilt u weten of waardeoverdracht voor u de moeite waard is? Vraag dan een voorstel bij ons aan.
  • Waardeoverdracht kan interessant zijn voor uw pensioen.
  • In een paar minuten heeft u bij ons een voorstel aangevraagd.
  • Het voorstel is helemaal vrijblijvend, u zit nergens aan vast.
Pensioen meenemen
Was deze pagina behulpzaam?