Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Anw-hiaat

Anw staat voor Algemene nabestaandenwet. Dit is het partnerpensioen van de overheid. Het is bedoeld voor uw partner als u overlijdt. Helaas krijgen maar weinig mensen Anw van de overheid. Het gat dat dan ontstaat, noemen we het Anw-hiaat. Hieronder leggen we uit hoe u dit zelf toch kunt oplossen.

Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.
In dit artikel

Wat is Anw-pensioen?

Anw staat voor Algemene nabestaandenwet. Dit is het partnerpensioen van de overheid. Het is bedoeld voor uw partner als u overlijdt. Dat Anw-pensioen krijg je niet zomaar. De overheid betaalt het alleen uit als uw partner:

  • nog geen AOW krijgt, én
  • zorgt voor één of meer kinderen die jonger zijn dan 18 jaar, óf
  • voor meer dan 45% arbeidsongeschikt is.

Jammer genoeg krijgen dus maar weinig mensen zo’n Anw-pensioen. Dat komt omdat er ook een inkomensgrens is. Dat gat noemen we het ‘Anw-hiaat’. Veel werkgevers hebben daarvoor iets geregeld. Ook die in de bouwmaterialenhandel. Daarom kunt u bij ons een Anw-hiaatverzekering afsluiten.

Waarom een Anw-hiaatverzekering afsluiten?

Het Anw-hiaat voor uw partner verzekeren is vaak een goede keuze. De premie is laag en u betaalt er geen belasting over. Uw werkgever houdt het bedrag namelijk maandelijks in van uw brutosalaris.

Uw partner krijgt dit Anw-pensioen vanaf het moment dat u overlijdt, boven op het partnerpensioen. Er is dus minder inkomensverlies. Het Anw-pensioen stopt zodra uw partner AOW krijgt.

Wat kost het?

Uw werkgever houdt elke maand de premie in op uw brutosalaris. Die premie wordt elk jaar aangepast, onder andere omdat het verzekerd bedrag dan omhoog gaat. Dat gaat namelijk mee met de Anw-uitkering van de overheid. Voor 2024 is het verzekerd bedrag
€ 19.080,24.

Hieronder ziet u wat u in 2024 per jaar betaalt, afhankelijk van uw leeftijd:

Leeftijd op 1 januariPremie per jaar
Tot 25 jaar€ 96
25 tot 30 jaar€ 111
30 tot 35 jaar€ 144
35 tot 40 jaar€ 196
40 tot 45 jaar€ 292
45 tot 50 jaar€ 421
50 tot 55 jaar€ 606
55 tot 60 jaar€ 805
60 tot 65 jaar€ 833
Vanaf 65 jaar€ 835

 

Zo regelt u de Anw-hiaatverzekering

Wilt u een Anw-hiaatverzekering voor uw partner afsluiten? Dat hoeft u alleen maar het aanmeldformulier in te vullen en naar ons terug te sturen. Lekker makkelijk! En ook goed om te weten: u wordt altijd geaccepteerd.

Zo stopt u uw Anw-hiaatverzekering

Uw Anw-hiaatverzekering stopt automatisch als:

  • u weggaat bij uw werkgever; of
  • als u en uw partner uit elkaar gaan; of
  • als uw pensioen ingaat, maar uiterlijk als u AOW krijgt; of
  • als uw partner voor het eerst AOW krijgt.

Maar het kan ook zijn dat u de verzekering eerder wilt stoppen. Vul dan het afmeldformulier in en stuur het naar ons terug.

Gaat u ergens anders werken?

Stopt u met werken in de bouwmaterialenhandel? Dan vervalt de Anw-hiaatregeling. U betaalt dan ook geen premie meer. Het kan zijn dat uw nieuwe werkgever ook een Anw‑hiaatregeling heeft. Daar kunt u dan weer aan meedoen. Vraag dit zeker na!

Nog wat extra regelen?

Verschillende werkgevers in de bouwmaterialenhandel hebben een extra regeling boven op deze Anw-hiaatregeling. Daar kunt u dan aan meedoen. Het is altijd de moeite waard om ernaar te informeren.

En wilt u zelf nog iets extra regelen? Dan kunt u terecht bij een verzekeraar of financieel adviseur.

Vind u het lastig om te beslissen?

Dat snappen we. We helpen daarom graag. Neem gerust contact met ons op, dan nemen we alles rustig met u door. Zonder verplichtingen.

Anw-hiaat
Was deze pagina behulpzaam?

Hulp nodig bij uw pensioen?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.