Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Sociale partners kiezen solidaire premieregeling

Geplaatst op 03 februari 2023

Uiterlijk in 2027 gaat het nieuwe pensioenstelsel in. Onze sociale partners hebben nu besloten welk pensioencontract het best bij de sector bouwmaterialenhandel past. Hieronder leggen we daar alles over uit.

Sociale partners kiezen solidaire premieregeling
Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.

Het nieuwe pensioenstelsel gaat uiterlijk in 2027 in. Daarin zijn twee soorten pensioencontracten mogelijk: de solidaire premieregeling en de flexibele premieregeling. De sociale partners (Koninklijke Hibin als werkgeverorganisatie en de vakbonden FNV, CNV en De Unie als werknemersorganisaties) van de sector bouwmaterialenhandel moeten daaruit een keuze maken. Belangrijk is vooral: welke regeling past het best bij de deelnemers én Bpf HiBiN als uitvoerder van de pensioenregeling? Zij hebben die keuze nu gemaakt: een solidaire premieregeling.

Waarom een premieregeling?

De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van de pensioenuitkering. Die afspraken kunnen door de huidige regels niet altijd door alle pensioenfondsen worden waargemaakt.

Daarom heeft de overheid nieuwe regels voor pensioen opgesteld en vastgelegd in de Pensioenwet. In het nieuwe pensioenstelsel zijn afspraken gemaakt over hoeveel geld u en uw werkgever mogen inleggen voor uw pensioen. Wat u uiteindelijk ontvangt, hangt af van wat er voor u is ingelegd aan premies en het beleggingsrendement dat behaald is. Dat noemen we een premieregeling.

Wat zijn de verschillen tussen de contracten?

De solidaire premieregeling heeft meer solidariteit, de flexibele premieregeling meer flexibiliteit. In de flexibele premieregeling hebben deelnemers zelf meer keuzevrijheid bij het beleggen en als ze met pensioen gaan is er een keuze tussen een vaste of een variabele uitkering. Maar als de beleggingsrendementen tegenvallen, kunnen ze minder rekenen op anderen. Dat komt doordat er minder risico’s kunnen worden gedeeld.

In de solidaire premieregeling worden meer risico’s samen gedeeld. Ook is er geen keuzevrijheid bij het beleggen. En de pensioenuitkering is altijd variabel.

Waarom de solidaire premieregeling?

De sociale partners in de handel in bouwmaterialen willen dicht bij de pensioenregeling blijven die u nu heeft. Er verandert al veel in het nieuwe pensioenstelsel en zij willen niet voor nog meer onzekerheden zorgen. Van onze deelnemers weten we bovendien dat ze vooral risico wil mijden.

Wat ook een belangrijke rol speelt, is dat de kosten voor de invoering en beheer van een flexibele premieregeling flink hoger liggen. Bpf HiBiN moet bij een flexibele premieregeling veel meer begeleiding gaan bieden. De sociale partners willen die kosten nu en in de toekomst juist zo laag mogelijk houden.

Wat gebeurt er nu?

Sociale partners en Bpf HiBiN werken de inhoud van de solidaire premieregeling dit jaar verder uit. Bijvoorbeeld hoeveel premie er wordt ingelegd en hoe die wordt belegd. Ook kijken ze naar de hoogte van het nabestaandenpensioen.

Uiterlijk op 1 januari 2027 gaat de solidaire premieregeling bij Bpf HiBiN in. In de tussentijd houden we u natuurlijk op de hoogte met nieuwsberichten en deze pagina.

Hulp nodig bij uw pensioen?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.