Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Het nieuwe pensioenstelsel

Op 1 juli 2023 is de nieuwe Pensioenwet ingegaan: we gaan over naar het nieuwe pensioenstelsel. Hieronder vertellen we u in een notendop hoe de zaken er op dit moment voor staan en wat er voor u verandert.

Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.

Het nieuwe pensioenstelsel, wat betekent dat voor u?

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan, de Wet Toekomst Pensioenen (WTP). Nederland staat bekend als een land waarin pensioenen goed zijn geregeld. Maar het pensioenstelsel moet wel nodig vernieuwd worden.  De nieuwe wet zorgt ervoor dat de pensioenen goed geregeld blíjven.

Wat blijft hetzelfde?

Het uitgangspunt blijft dat we ons pensioen in Nederland samen opbouwen. En de financiële risico’s met elkaar delen. Voor u betekent dat: u blijft samen met uw werkgever premie betalen. Bpf HiBiN belegt dat geld en keert het pensioen uit.

De nieuwe wet maakt trouwens niks uit voor de AOW-uitkering. Die blijft u straks gewoon van de overheid ontvangen.

Wat verandert er?

De afgelopen jaren gingen de meeste pensioenen niet of nauwelijks omhoog. In het nieuwe pensioenstelsel kunnen we de opbrengst van de beleggingen sneller gebruiken om de pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het flink tegenzit, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er buffers zijn om dat zo veel mogelijk op te vangen.

De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat u duidelijker en persoonlijker ziet hoeveel pensioen er is opgebouwd. Uw pensioen is voortaan: alle betaalde premies + het rendement dat dit geld heeft opgeleverd. Wat ook verandert: de premie die u betaalt is bestemd voor uw eigen pensioen.

Voorlopig blijft alles nog even hetzelfde

De nieuwe wet is op 1 juli 2023 ingegaan. Maar het duurt nog wel even voor de pensioenfondsen overgaan op de nieuwe regels. En dus ook voordat u er iets van merkt. We houden u natuurlijk op de hoogte. Stap voor stap nemen we u mee naar het nieuwe pensioenstelsel.

Vragen over het nieuwe pensioenstelsel? We helpen u graag!

Meer weten over het nieuwe pensioenstelsel? Of wat dat voor úw pensioen betekent? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen alvast voor u op een rijtje gezet. Staat uw vraag daar niet tussen of wilt u toch liever iemand spreken? Neem dan gerust contact met ons op.

Kijk zeker ook eens op de website Pensioenduidelijkheid, van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar is veel algemene informatie te vinden.

Was deze pagina behulpzaam?

Hulp nodig bij uw pensioen?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.