Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Pensioen opbouwen: hoe werkt dat?

Elk jaar bouwt u een stukje pensioen bij ons op. Vanaf de eerste maand dat u 21 bent tot uw pensioendatum, en zolang u in de bouwmaterialenhandel werkt. Maar hoe werkt dat nou precies, pensioen opbouwen?

Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.
In dit artikel
Persoonlijk pensioenoverzicht 2023 staat klaar

Stap 1: Pensioen bouwt u op over uw brutosalaris

Wij kijken eerst wat uw brutojaarsalaris is. Dat is het salaris waarover u nog geen belasting hebt betaald, inclusief vakantietoeslag en andere vaste toeslagen als die er zijn. Het totaal noemen we het pensioengevend salaris. Het maximale pensioengevend salaris verandert elk jaar. Voor 2024 is dat € 52.988. Is uw salaris hoger, dan bouwt u over alles daarboven geen pensioen op.

Stap 2: U bouwt niet over uw héle salaris pensioen op

Over een deel van uw salaris bouwt u geen pensioen op. Dat noemen we de franchise. Over dat deel krijgt u straks namelijk een AOW‑uitkering van de overheid. Ook de franchise verandert elk jaar. In 2024 is die € 15.816. Wat overblijft is uw pensioengrondslag. Over die pensioengrondslag bouwt u elk jaar 1,625% pensioen op. Voor 2024 is het opbouwpercentage gelijk aan de ambitie van 1,625%, omdat het bestuur gebruik maakt van het geboden overgangsrecht.

Werkt u parttime?

Een volledige werkweek (fulltime) is 40 uur. Heeft u met uw werkgever afgesproken dat u minder dan 40 uur per week werkt, dan werkt u in deeltijd (parttime). Uw pensioengrondslag hangt samen met het aantal uur in uw arbeidscontract. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur, dan vermenigvuldigen we uw pensioengrondslag met 80%.

Stap 3: Elk jaar bouwt u een stuk pensioen op

Zolang u in de bouwmaterialenhandel werkt, bouwt u elk jaar 1,625% van uw pensioengrondslag aan pensioen op. Die 1,625% is het brutobedrag dat u na pensionering ieder jaar als ouderdomspensioen krijgt. Zolang u leeft. Gaat u na verloop van tijd meer verdienen, dan bouwt u ook meer pensioen op.

Wat krijgt u wel en niet in onze pensioenregeling?

Dat ziet u in Pensioen 1-2-3. Dat is een makkelijk overzicht waarin u ziet wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld als u van baan verandert. U vindt er geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Daarvoor kijkt u op mijnpensioenoverzicht.nl, op uw jaarlijkse pensioenoverzicht dat u van ons krijgt en op Mijn BpfHiBiN.

Wat vindt u precies in Pensioen 1-2-3?

Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen:

  • In laag 1 leest u in het kort de belangrijkste informatie over onze pensioenregeling.
  • Wilt u meer weten? In laag 2 vindt u meer informatie over alle onderwerpen uit laag 1.
  • Laag 3 zijn de juridische en beleidsdocumenten van Bpf HiBiN.
Was deze pagina behulpzaam?

Hulp nodig bij uw pensioen?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.