Sneller en veiliger pensioennieuws krijgen? Geef uw e-mailadres aan ons door!

Wet ‘Bedrag ineens’ opnieuw uitgesteld

Geplaatst op 06 juli 2023

De datum waarop de wet ‘Bedrag ineens’ ingaat, is helaas (voor de 4e keer) opnieuw uitgesteld. In plaats van 1 januari 2024 gaat de nieuwe wet niet eerder dan op 1 juli 2024 in. In dit nieuwsbericht leest u er alles over.

Wet ‘Bedrag ineens’ opnieuw uitgesteld
Kunnen we u helpen?
Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.

Reden uitstel

Overheid en pensioenuitvoerders (waaronder Bpf HiBiN) vinden het belangrijk mensen op tijd en goed te informeren. Ook over de keuze ’bedrag ineens’. Het lukt de Tweede Kamer niet om deze wet nog vóór het zomerreces te behandelen. En daardoor komen pensioenuitvoerders op hun beurt tijd tekort om hun deelnemers op tijd te informeren. Daarom is de invoering van de nieuwe wet opnieuw uitgesteld.

Wat is het ‘bedrag ineens’ ook alweer?

Met het bedrag ineens kunt u een deel van uw opgebouwde ouderdomspensioen in één keer laten uitbetalen. Dat kan alleen op het moment dat u met pensioen gaat. En er is een maximumbedrag: namelijk 10% van de waarde van uw opgebouwde ouderdomspensioen. U krijgt dat bedrag op uw pensioendatum.

Waar u het geld aan besteedt, bepaalt u zelf. U kunt bijvoorbeeld daarmee uw huis verbouwen, maar ook een deel van uw (hypotheek)schuld aflossen. Of u gebruikt het voor een leuke vakantie.

Wel is het goed om te weten dat het opnemen van een bedrag ineens betekent dat u daarna elke maand een lagere pensioenuitkering krijgt. Ook kan het gevolgen hebben voor het bedrag aan belasting dat u moet betalen. Of voor toeslagen die u misschien ontvangt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. De toeslag kan daardoor minder worden.

Vragen? We helpen u graag!

We houden u natuurlijk op de hoogte als het gaat om deze nieuwe wet. Heeft u er vragen over, of over andere pensioenzaken, neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig bij uw pensioen?

Ons team staat elke werkdag van 8.30 tot 15.30 uur voor u klaar.